SCIENCE FICTION - SCI-FI
Den første science fiction-roman
Den ældste science fiction-historie, vi kender, er Gilgamesh, en 5000 år gammel fortælling om en babylonsk konge i det nuværende Irak. Og den kan endda have sin start næsten 1000 år tidligere som en mundtlig overlevering. Her er både udødelige, rejser i mærkelige lande, møder med sære væsner, ture hinsides den normale virkelighed, samt en overmenneskelig helt - alle sammen kendte science fiction-emner.

 

Videnskaben fødes
Videnskaben gør sin debut i samme område, som Gilgamesh stammer fra, da en af de tidligste civilisationer springer op i Eufrat-Tigris-dalen.

Så selvom ordet science fiction først dukker op i starten af det 20. århundrede, så er genren lige så gammel som videnskaben selv  - og sikkert skabt af opfindsomme forfattere, hvis fantasi greb en portion tilgængelig viden og teknik, blandede den med gætterier og skrev en bog.


Månerejser, utopier og Atlantis
Cirka 200 år e.v.t. forfatter Lucian fra Samotasa sin rejsebeskrivelse Sande Historier, den allerførste kendte månerejse i litteraturen overhovedet.

Men så skal der gå næsten 1400 år, før den næste science fiction-roman ser dagens lys, med Thomas Mores Utopia fra 1516 om det perfekte samfund. Derefter følger Francis Godwins Manden i Månen, astronomen Johannes Keplers månerejse Drømmen og Francis Bacons Det nye Atlantis fra 1627. Mens danske Ludvig Holberg forfatter Niels Klims underjordiske Rejse i 1741, den første bog der tager læseren med på en rejse under Jorden.

 

Den moderne science fictions grundlægger
Scifi-fans er ikke enige om, hvorvidt Mary Shelley eller Jules Verne skal bære kronen, som den moderne science fictions-grundlægger.

Fakta er dog, at Mary Shelley i 1818 udgiver Frankenstein, en tung gotisk roman om den gale videnskabsmand (en karaktertype der er uadskillelig fra tidlig scifi), der bygger et uhyre ud af døde mennesker.

Tilhængerne af Mary Shelleys status peger på, at Frankenstein er den allerførste bog, hvor teknologi er med i spillet. Og det ikke som eventyrlige og utrolige maskiner, men som en teknik den nye industrialisering giver et skær af troværdighed.

At skelsætteren for science fiction er en kvinde, er ikke uden ironi. Netop denne genre har lidt af stor mangel på både kvindelige forfattere og helte, selvom flere kom til i slutningen af det 20. århundrede.

 

Industrialiseringen skaber moderne science fiction
De første science fiction-forfattere i det 19. århundrede skriver under påvirkning af den blomstrende videnskab og er opmærksomme på, at verden er ved at blive ændret af dens barn, teknologien.

Det gælder bl.a. Jules Verne og H.G. Wells. Sidstnævnte har oven i købet den fordel, at Arternes Oprindelse, om livets udvikling, udgives i 1859, samtidig med at han som ung tilbragte sit første år på universitet med at læse biologi. Et fag han husker som en afgørende faktor i sit liv. Og en klar inspirationskilde til Klodernes Kamp, hvor det er mikrober, og ikke teknologien, der tager livet af de invaderende marsmænd.

 


 
 
 
Panel title
Antal besøg: 134

Lav en gratis hjemmeside på Freewebsite-service.com

Editing

-0,444904088974sekunder