Projekt om EU - Den Økonomiske og Monetære Union

 

Den Økonomiske og Monetære Union bliver også kaldt for ØMU’en.

ØMU’en er en mønt union, den ligger til grund for euroen. Alle EU lande er med i ØMU’en. Det inkluderer dog ikke at man er forpligtet til at have Euroen som sin valuta. I ØMU’en aftales der retningslinjer der påvirker økonomien i Europa. Resultatet af denne union er mere vækst, mere beskæftigelse og mere velfærd for alle. EU er et stor marked og en handelsblok, så det er fornuftigt at tilpasse landenes handels politikker, så det passer sammen.

ØMU’en består af tre faser. Danmark er ikke med i den tredje fase. Det Europæiske råd udspejdede et udvalg i Hannover 1988, der skulle skrive en rapport om hvordan, ØMU’en kunne indføres. Udvalget bestod af Jacques Delors og på det tidspunk de 12 national – og centralbankcheferne og af tre eksperter. Delors rapport forslog, at ØMU’en skulle deles i tre faser, og at man skulle have en bedre koordinering af den økonomiske politik. Det var vel også oplagt at vedtage ØMU’en da vi er et fælles marked, at vi så også har en fælles valuta.

Det Europæiske råd vedtog Delors-rapporten til et møde i Madrid i juni 1989. Delors-rapporten var også en vigtig del i Maastricht-traktaten. Den 1. juli 1990 skulle første fase af ØMU’en i gang. Efterhånden som det skred frem, fremlagde man nogle krav for at medvirke i ØMU. Kravene gælder for nye lande.

Kravene er:

 

Prisstabilitet

Landet skal have en lav inflation.

Lav rente

Landet skal have et lavt renteniveau. Landets rente må ikke ligge mere end 2 procent over gennemsnittet af de tre lande i EU der har den laveste rente.

Underskud på de offentlige finanser.

Landet må ikke have et stort underskud på de offentlige finanser. Underskuddet må ikke over stige 3 procent af landets BNP.

Offentlig gæld

Den offentlige gæld må ikke overstige 60 procent af landets BNP.

Stabil valuta

Landet skal have været med i fastkurssamarbejdet i 2 år. Valutaen skal have været inden for 15 til minus 15 procent af euroens værdi.  

 

De tre faser af ØMU’en.

1 fase.

I første fase skulle alle lande i EU arbejde sammen, om deres økonomiske politikker. Landene skulle overvåge hinandens økonomier, for at få en ensrettet udvikling. Centralbankerne skulle spørge hinanden om deres pengepolitikker, for at få et bedre overblik, så i anden fase kunne få mere stabilitet på økonomien i EU.

 

2 fase.

Overgangen til anden fase skete den 1. januar 1994. Formålet med anden fase var at få en stabil og en ensartet udvikling i EU, og det var så her landene skulle opfylde de økonomiske krav.

I forbindelse med anden fase, blev der oprettet et nyt institut Det Europæiske Monetære Institut, også kaldet for EMI. EMI blev oprettet for at få mere samarbejde mellem landenes centralbanke, og for at starte forberedelserne til den fælles valuta.

Til mødet i Madrid blev det besluttet at overgangen til tredje fase skulle være den 1. januar 1999, og at den fælles valuta skulle være euroen. Den skulle være indført senest i 2002.

 

3 fase.

Der var 11 lande: Belgien, Finland, Frankrig, Nederlandene, Irland, Italien, Luxembourg, Portugal, Spanien, Tyskland og Østrig, der bliver kaldt for euroområdet. Landene deltog i tredje fase af ØMU. Tredje fase betød at man skulle indføre euroen og droppe deres nationale valuta. Landene indførte derfor de samme økonomiske politikker.

Tredje fase medførte oprettelsen af Den Europæiske Centralbank (ECB). ECB erstattede EMI. Den første januar blev euroen indført i euroområdet, og den 28. februar var euroen det eneste lovlige betaling middel.  

  

Fordele ved Euroen.

Euroen har skabt mere stabilitet, end der ellers kunne have været opnået i EU. Euroen har gjort at Den Europæiske Central Bank kan sænke rentesatserne i hele Europa, i stedet for at hvert enkelt land sætter deres egen rente. Nu kan alle banker i hele Europa låne fra og til hinanden, på samme vilkår.

Det har været en stor fordel for firmaer inden for Euro områderne, da de ikke længere skal bruge mange penge på at flytte deres penge rundt i hele EU. Nu kan de have dem i samme bank, for rentesatserne er de samme.  Virksomhederne kan nu lettere sammenligne deres priser og det gør konkurrencen større. 

 
Panel title
Antal besøg: 341

Lav en gratis hjemmeside på Freewebsite-service.com

Editing

-0,36188793182373sekunder