Korsaa - Hvordan skal den opdrages.
Seneste Nyheder
Ildersiden spørg løs
Balle's side
Wessy's side
Basse's side
Vores ildere i billeder
Mig og mine interesser
Baby's side
                                     4d6abd3dc63f227022011.gif
Du slipper ikke for at opdrage din ilder, men det er nu ikke så svært at gøre, bare man husker at altid vise og lære sin ilder, at den ikke bestemmer i hjemmet, det er dig. 

Igen føler jeg, at det er vitalt at minde dig om, at ilderen er et rovdyr, den skal have en meget fast hånd. Men omvendt er det også vigtigt at din ilder får masser af ros samt kærlighed. 

                                  4d6abd5dcd76c27022011.gif


Det er vigtig at du fra dag et, sørger for at bidetræne din ilder, den skal lære, hvor går grænserne. Der mange meninger, om hvordan det gøres bedst.
 
Selv har jeg 3 drenge men hvor det er 3 forskellige måder at de skal have deres opdragelse. Wessy skal tages i nakken, Balle skal bare holdes op og skældes ud, og Basse er speciel grundet han er døv. Jeg vil beskrive de metoder jeg selv har gode erfaringer med, og håber at du kan gøre brug af en af dem.

                          4d6accb6902f427022011.jpg
Den ene metode er at tage din ilder i nakken, kik den i øjne og skæld ud, jeg bruger et hårt og bestem "FØJ".
Når din ilder gaber eller slikker sig meget om munden, betyder det at den har overgivet sig og ved den har gjort noget forkert. 

Noget forkert, det er hvis din ilder bider dig hårdere end du synes er okay. Det er hvis du har andre dyr, når din ilder bider for hårdt i leg. Det er hvis den ellers gør ting, som kradse tæppe op eller andet.

Den ene af vores drenge skal dog op og gabe 2 gange før han virkelig har overgivet sig. Wessy kan være temmelig styg nogen gange, især til at grave alle potteplanter, men heldigvis går der længere tid imellem jeg skal tage sådan fat i ham.
                          4d6acc159c3ac27022011.jpg
En anden metode som jeg bruger, er tage op og holde under forben og skælde ud med et hårdt og kontant "FØJ". Det nok til Balle, han er så også den mest bløde af drengene i sind.
                  4d7aa1731a68011032011.jpg
Baby min skønne pige, hun bed temmelig hårdt i fingre i starten da jeg havde hende, men det fik jeg sammen med min forlovede pillet af hende. Hun elsker bare alt og alle, om det er hun eller kat, små børn, bare de vil kæle. Baby omvendt en pige man ikke skal tale ret hårdt til før hun bliver møj ked af det. Hun kommer bare man piver med hendes pivedyr.
                         4d6accab3a63327022011.jpg
Det er så et par af metoderne, men når det gælder mors dreng, Basse, så kan ingen af metoderne bruges grundet han er 100 % døv. 

Jamen kan du så opdrage en døv ilder? Ja det kan man godt, men man skal tænke lidt anderledes baner. Basse er helt ligeglad med at han tages i nakken, han synes derimod det er hyggeligt, for man lukker bare øjnene og hænger og snupper sig en lur.

I starten syntes jeg det var utrolig svært, men ikke nu. Jeg spurgte om andre havde prøvet og hørte hvad de havde gjort. 

Basse tager jeg fat i og tager op, når han laver ballade. Jeg bruger visuelle tegn mens jeg har øjenkontakt med ham. En finger med tegnet "AH AH" til ham, og ligger min pegefinger blidt på hans næse og viser ham et surt ansigt, det virker faktisk ret godt. Så hvis du har en døv ilder, prøv det. Han er så småt begyndt at reagere og komme når jeg kradser i tæppe eller blidt banker i gulvet.

Basses opdragelse, gøres nu efter viden hvordan døvstumme "hører".

                             4d6ad01d0bf0627022011.jpg

Det er vigtigt, at du omvendt også husker rose din ilder, hver gang den gør noget godt, gerne med en godbid. Hver gang mine har gjort noget godt, kommet når kaldt eller udført et cirkus-trick (eks. "sitte"), så kæler jeg dem og roser "dygtig skat dygtig", i en blid og kærlig tone, tager dem ofte op og krammer dem og kysser og roser dem. Det har jeg stor succes med at gøre.

Basse, den døve dreng, tager jeg for det meste op og kysser og kæler, når han har gjort noget godt, eller sætter jeg Basse foran mig og sørger for han ser mine hænder og klapper foran ham. Han virker til at han forstår det sådan, for han er virkelig begyndt at "hører efter" både i skideballerne men også ros.

        Min ilder bider mig i hænder og fingre, det gør ondt!!!

Først af alt, rolig nu!!! Der er faktisk nogen gode løsninger på det problem, men det er meget vigtigt, at du på ingen måde, føler nogen frygt for din ilder, eller er direkte bange, for så bliver det svært. Prøv lige tænke tanken: "Er jeg bange for en hundehvalp der napper efter mig?". Nej vel, den skal jo "bare sættes på plads og opdrages, personligt tror jeg, at det er en god tanke at have sig, når man skal opdrage sin ilder.

En rigtig god erfaring jeg har personligt, når det gælder om at stoppe ilderen at bide, det er:

Lakseolie,(de fleste ildere elsker lakseolie og/eller efo olie), tag lidt lakseolie i en lille skål, dyp så din pegefinger i lakseolien. Næste skridt er så, at få din ilder til dig og lade den slikke lakseolien af, hvis og hver gang den bider, så fjerner du naturligvis fingeren og skælder ud, prøv igen vise din ilder fingeren med lakseolien. Du vil nok opdage at den ret hurtigt finder ud af at den skal slikke og ikke bide. 
Jeg har haft succes med denne metode, -og ja har prøvet få en ilder der ville bide, men som hurtigt stoppede med denne metode.

Godbidder, (det kan være kattesnacks uden sukker, eller bare noget andet mad end din ilder er vant til evt tørret kød), Mine var slemme til i starten da jeg overtog dem at de i deres iver for at få godbidden, fik bidt i fingeren. Jeg tog rolig roligt min hånd til mig og skældte ud med et "nej, tag pænt" i bestemt tone, (ikke bruge nakkemetode eller hård skæld ud), men bare bestemt, for din ilder bliver for at få godbidden. Tilbyd igen din ilder godbidden, sig "tag pænt" eller bare "pænt", ligesom med de ildere jeg har haft og har, vil du sikkert opleve, at der ikke går længe, før ilderen pænt tager sin godbid. 
Ved at bruge godbidderne bidetræner du jo også din ilder.
                        4d6ad66a075e227022011.gif
                    Biden i tæer hos ejer og gæster!

Stort set alle ildere jeg selv har haft og har og har kendskab til, har næsten alle den samme skavank, TÆER, de kan bare ikke lade være med at nappe i tæer. Hvorfor det lige er sådan, er jo en måde, hvorpå ilderen får din opmærksomhed, i næsten alle tilfælde er det ilderens måde, den viser "hej makker, jeg er her, jeg vil leges med nu, har du tid?". 

Men det er ikke alle som synes det er rart, nogen bliver bange for sin ilder af den grund, det er egentlig ret synd, for alternativ er jo bare at lære din ilder, at det vil du ikke have. Men det er bare en måde stort set alle ildere gør, for at vise de er her og vil lege.

Du skal beslutte dig fra start, når du får din ilder, om det er ok, at den bider tæer og sokker eller ej, og hvis du synes det er ok, tænke på at lære den hvor hårdt er ok, personligt har jeg afvænnet mine fra det, fordi mange bliver bange for vores elskede ildere, når de bider i tæerne.

Så der er 2 muligheder her:

Din ilder må godt vise den er her og nappe i tæer og sokker! Du skal have lært den hvor hårdt den må bide, og det er en god ide at få gæster på besøg, der også synes det er okay, men som tør og vil skælde din ilder ud når det gøres for hårdt(gæsterne skal altså hjælpe dig).
Jeg har bare ting jeg vil bede dig overveje, hvis og når du lader din ilder nappe i tæer og sokker: ville det ikke være rart alle kan have fødderne på gulvet, også dem som er bange for ilderen?

Din ilder skal ikke vænnes til at nappe tæer og sokker! Der er lidt arbejde forude, for det er jo som sagt ilderens natur gøre det. Men jeg har haft succes med alle mine ildere gennem årene også dem jeg har nu, at vi bider næsten aldrig tæer eller sokker. Ja du læste rigtigt, det jeg har gjort er fra start at skælde ud efter de hårde metoder  (den som virker bedst på din ilder, er den du bruger, husk fortælle dine gæster det).
 
Det jeg personlig har gjort er:
1: Skælde ud og sætte dem ned igen, og gentage hvis sker igen.
2: Vise dem at når de kommer, og prøver kravle op af benet, så tage dem op, kæle og nusse, indtil de går selv.
3: Sørge for at i starten, mens jeg afvænner dem tæer og sokker, så er mine ildere kun ude, når det er gæster som ikke er bange for ildere, -og gæster som tør og vil skælde ud, når/hvis mine ildere bider i tæer og sokker.
4: mine gæster har taget mine ildere op og kælet og nusset, når de er kravlet op af ben.
Ret hurtigt er alle mine blevet afvænnet, men selvfølgelig undgår man ikke helt det sker alligevel, det er jo deres natur for at vise "jeg er her og vil dig"

                             4d6adc9b863a128022011.gif
Det var lidt om at bidetræne din ilder, men et råd fra mig er, at hvis den ilder du gerne vil have, går til angreb på dig fra en start, så lad være at købe eller overtage den, nogen gange kan det gå godt, andre gange aldrig, så hvis din ilder og dig ikke kan sammen fra dag et, så find en anden ilder, især hvis du ikke har kendskab til ilderen og har haft ilder før.

                                4d6add775c77528022011.gif
Mange gange omtales ilderen, som et dyr der elsker at leve alene, men min egen erfaring er, at det ikke passer, faktisk elsker ildere at ikke bo alene, så jeg vil anbefale, at ikke købe en men to ildere. De er meget sociale, de elsker bare ligge sammen og helst ovenpå hinanden, de leger med hinanden, nusser og vasker hinanden, plus de opdrager hinanden. En anden faktor er 1 ilder er sjov, men 2 er dobbelt så sjovt. Bare sørg for det er 2 som kan sammen fra start. Besøg gerne flere gange med din ilder for at være sikker før et køb.

Mine 4 er så tæt bundet sammen i bånd, at de vil have svært at undværre en. De ligger i 1 hængekøje, eller putter alle sammen i 1 bunke i tæppe mm.
                                     4d6adf1629d9f28022011.gif
             Ilderens signaler og tegn du bør lære at kende!

Ilderen udviser sine følelser og humør mm. ved hjælp af dens kropsligt sprog og lyde.

Snak (lydder som kluk kluk)
Ilderene hører man mest ¨ snakke ¨ , hvis den er glad og hygger sig.
Ilderens snak minder meget om når et marsvin snakker / grynter.

Skrig

Din ilder kan afgive, et højt, kort skrig.
Dens skrigeri skyldes hvis den har fået et chock og er blevet bange.
Den vilde ilder bruger dens skrig, til at jage nogen fjender væk hvis den føler sig truet. Det kan også opleves når du har mere end 1 ilder når de leger, men rolig, sker det i leg er det normalt, bare det ikke er vedvarende skrig.


Hvæs
Når din ilder hvæser, giver den udtryk for den enten er vred eller rædselsslagen. Ilderens hvæs minder meget om en kat der hvæser.
Hvis din ilder hvæser, er det meget vigtigt du viser den tryghed, det kan du gøre ved og tage den op og pusse med  indtil den er faldet til ro. Men nogen ildere "snakker" med at bruge hvæs, min Basse hvæser ofte, men det er ren "snak". Så igen, lær at finde ud af hvad netop din ilder mener.


Går baglæns
Ilderen bakker tilbage, hvis den ikke føler sig sikker i en situation.
Det kan ske hvis du går frem i mod din ilder og den ikke kan finde ud af hvad der er på vej imod den ( ilderen ser jo ikke så godt på længere sigt ). Kan dog være din ilder ikke lige vil op, hvis den tror du vil tage den op.

Hopper baglæns på dens alle fire
Ilderen hopper ivrigt frem og tilbage.
IKKE fordi  den er hidsig men den vil fortælle dig, "se hvor stor og farlig jeg er-du kan bare passe på ellers skal jeg komme efter dig. Så signalet er sagt med andre ord: "Leg med mig".

Rejser ryg
Når din ilder rejser ryg, stritter alle hårene på din ilder ud til siden incl. halen. Men det kan også være leg for nogen ildere. Så det er noget du sammen med din ilder finder ud af, hen af vejen. Men ofte er det tegn på angst eller vrede.
Den stiller sig i samme position som en kat gør, når den er angst for noget.
Ilderen rejser ryg når den er bange eller sur.
Den stiller sig i angrebs stilling og viser den er " stor ". Hvis din ilder gør dette, så husk at "straffe den" eller "trøste" din ilder, alt efter situationen, her skal du kende din ilders tegn. 


Napper en i foden
Somsagt er næsten alle ildere  utroligt legesyge
Derfor hvis den keder sig, kan den godt nappe lidt i din fod for at fortælle dig " at den altså keder sig lidt og der snart skal ske noget ". Man kan godt få et chock når den uventet kommer og napper lidt i foden men har man en sok på, gør det ikke nær så ondt. Din ilder vil elske at lege med din fod som hvis det var en anden ilder den legede med den. Igen op til dig hvad du synes din ilder skal lære?

Ligger sig fladt ned på jorden
Når ilderen ligger sig fladt ned på jorden og udgiver et "suk", betyder det at den keder sig og ikke kan finde på flere lege selv. At ilderen ligger sig ned kan dog også være udtryk for at den godt ved, det er sin ejer der bestemmer.
I naturen når ilderen ligger sig ned er det for og skjule sig for sine fjender.
For så snart den ligger ned er den ikke nem og få øje på. Mine kan også ligge sig ned på maven, når de bare trænger til et pusterum midt i legetiden.

Logre med halen
Det er de færeste af os der holder ildere der har oplevet vore ilder logre med halen. Din ilder fortæller , at du skal lade den være i fred. Den kan også gøre det i leg f.eks hvis der er flere ilder der leger tagfat og lign.
Når ilderen gør dette i naturen fortæller den  fjænderne " kommer de nærmere så går den til angreb". Personligt aldrig set det.

Hopper op af dit ben
Hvis din ilder hopper op af dit ben og derefter glider ligeså stille og forsigtigt ned igen, betyder det at den keder sig og at den gerne vil have du leger med den. Kan dog også betyde at den gerne vil op og kæles med. Alle mine har kun gjort og gør det, når de gerne lige vil op have lidt tryghed og mærke varme og nusse lidt. Baby bruger det så meget når hun og jeg leger fangeleg. 

 

 
Panel title
Antal besøg: 11538

Lav en gratis hjemmeside på Freewebsite-service.com

Editing

-0,57859015464783sekunder