Gastroschise - Om Gastroschise
 

Hvad er gastroschise?

 

Gastroschise er en medfødt misdannelse, hvor barnets tarme ligger udenfor maven.

Tidligt i fosterlivet bliver tarmen anlagt i sit eget hulrum udenfor selve bughulen. Under den normale fosterudvikling trækkes tarmene gradvis på plads i bughulen, som bliver lukket ca. 11.-12. uge i graviditeten. Hvis denne proces forstyrres, kan det resultere i en mangelfuld lukning af bugvæggen. Dermed bliver tarmene hængende på ydersiden. I næsten alle tilfælde er åbningen relativt lille og sidder lige til højre for navlen.

 

Hvor hyppig forekommer dette?

 

Tilstanden er sjælden, men har fået stigende opmærksomhed de sidste 10-20 år, fordi der i alle vestlige lande er registreret en betydelig stigning af forekomsten. Tidligere forekom der ca. 1 tilfælde af gastroschise pr. 10.000 fødsler, det vil sige 5-6 tilfælde hvert år i Danmark. Men siden 1985 er forekomsten i gennemsnit næsten 4-doblet til ca. 4 tilfælde pr. 10.000. Det ser også ud til, at unge mødre har særlig stor risiko. I England har man fundet, at forekomsten hos mødre under 20 år er ca. 25 pr. 10.000 fødsler, eller med andre ord 1 pr. 400 fødsler

 

Hvad er årsagerne?

 

Da forekomsten i vestlige lande er tydeligt stigende, har man tænkt, at årsagerne skulle findes i det moderne miljø. Der er gennemført mange analyser for at finde faktorer, som kan forklare stigningen. Man har set efter faktorer i det ydre miljø, infektionssygdomme, medicinbrug eller sygdomme hos mor, og man har forsøgt at finde genfejl. Men hidtil har man ikke fundet nogen faktorer, som kan forklare årsagerne til gastroschise.

 

Hvordan opdages gastroschise?

 

Under graviditeten mærker den gravide ikke selv, at det er noget galt med barnet. Tilstanden opdages derfor som regel ved den rutinemæssige ultralydundersøgelse i graviditetsuge 18-19.

 

Hvordan behandles gastroschise?

 

Når tilstanden er opdaget, tilbydes den gravide en tæt kontrol på sygehus med ekspertise i behandlingen af gastroschise. Dette indebærer ultralyd hver 2. - 3. uge, og fra uge 33 ultralyd hver uge. Dette gør man for at opdage eventuelle tegn på, at tarmene kommer i klemme. Man ved også, at der er øget risiko for, at barnet kan få iltmangel. Der bliver derfor foretaget hyppige målinger (såkaldte CTG-registreringer) heraf.

Almindeligvis planlægger man kejsersnit i uge 36, og derefter operation af barnet samme dag. Hvis barnet får iltmangel, eller der er tegn på, at tarmen bliver afklemt, er det nødvendigt at fremskynde fødslen.

Barnet bliver opereret ved, at tarmene forsigtig skubbes ind i bughulen og hullet i bugvæggen lukkes. Nogle gange skal dette gøres gradvis over flere dage. I denne periode behandles barnet med respirator. Det ligger i kuvøse og får næring direkte i blodet. Det er ikke usædvanligt, at det tager flere uger, før tarmen fungerer godt nok til, at barnet kan ernæres på normal måde.

 

Hvordan er langtidsudsigterne?

 

Langtidsudsigterne for barnet er med moderne behandling blevet gode. Det vigtigste er, at sygdommen bliver opdaget tidligt. Fødslen kan planlægges og foregå på sygehus med relevant kompetence. Nu bliver over 90%, sandsynligvis over 95%, raske og udvikler sig normalt. I 1960'erne var dødeligheden ved denne tilstand over 90%.

 

Kilde:

www.patienthaandbogen.dk/born/sygdomme/gastroschise-29485.html
 
Panel title

© 2018 gastroschise

Antal besøg: 26564

Lav en gratis hjemmeside på Freewebsite-service.com

Editing

-0,42092394828796sekunder