GambrinusGildetsVenner - Trappistøl
Hvad er en "Trappistøl" for en fætter:

Hvad er en "Trappistøl" for en fætter:

(Flg.: er kopieret fra Wikipedia: da.wikipedia.org/wiki/Trappist%C3%B8l)

Trappistøl er øl fra Belgien og Holland, der udelukkende brygges på trappistklostre af munkene eller under munkenes vejledning. Der findes i alt syv klosterbryggerier, der må kalde deres produkter trappistøl:

Westmalle
Westvleteren
Achel
Rochefort
Chimay
Orval
La Trappe
De tre førstnævnte ligger i Flandern, de næste tre i Wallonien, og det sidste i Holland. Klosteret La Trappe må igen kalde deres øl for autentisk trappistøl.

Trappistmunke producerer også ost, brød og grøntsager.

Trappistøl bør ikke forveksles med de såkaldte Bières d'Abbaye (klosterøl), hvor klosteret har overgivet produktionen til et bryggeri uden for murene.

Alkoholindholdet svinger mellem 3,5 ABV og 11,3 ABV, men ofte er alkoholindholdet relativt højt. Der findes omkring 20 forskellige trappistøl.

Trappistøl er en oprindelsesbetegnelse med meget strenge kriterier. Trappist nydes bedst af pokal formet glas og ved en 10 til 12 grader, men dette står som regel på deres etiket dog ikke på Westvleteren som ikke har etiket.

Er sådanne trappist øl så meget dyre? Nej de holder en pris fra ca 19.- og opefter til omkring 60.- 70.- kroner for en 75 cl og så er der lige en af de nok mest eftertragtede, nemlig en Westvleteren 12 som koster omkring 80.- for 33 cl
http://www.abbaye-rochefort.be     eller

http://www.abbaye-rochefort.be eller

Denne Trappist Rochefort bliver fremstillet i 3 slags, nemlig:
Med rød kasket Rochefort 6 7,5%
Med grøn kasket Rochefort 8 9,2%
Med blå kasket Rochefort 10 11,3%
Jeg har opdaget en stor fejl og jeg beklager og undskylder mange gange på mine og Gambrinus vegne fordi den bedømte øl var ikke en sjælden rød "kasket" som broder Kim havde fortalt men en "alm." grøn "kasket"

Rochefort 8 grøn kasket, 9,2% . Denne øl udgør den største andel af produktionen. Der var en pæn mængde hvidt/gulligt åbent skum som havde en vis holdbarhed. Selve øllet var uklart og der forekom bundfald (hvilket jeg personligt synte at det klæder alle øl, virker som godt håndværk) og dens farve lå i den rødlige nuance. Det var en kraftig duft af frugt/blomst og karamel og den havde en fantastisk sødme med en anelse bitterhed med nogen eftersmag. Kulsyreindholdet var lidt mer end roligt, dog uden at misklæde og der var en del fylde og alt i alt en god øl

KN gav den 5

TS gav den 5

KB gav den 5

Den vil som navnet siger, passe godt til oste så som ja rochefort og den slags oste
Bedømt d. 19-08 2011
http://www.sintsixtus.be/eng/brouwerij.htm

http://www.sintsixtus.be/eng/brouwerij.htm

Denne Trappistesøl bliver fremstillet i 3 udgaver,

Westvleteren Blond på 5,8%

Westvleteren Extra 8på 8,0%

Westvleteren Abt. 12på 10,2%

Som det ses på billederne så har disse ikke nogen etiket, kun på kapslerne kan man se forskel. Vi smagte den blonde og der var næsten ingen skum og det der var var hvidt og tæt og det holdt sig i ca 20 sekunder,nej lidt mere men i kort tid. Den var uklar, havde en anelse bundfald og en svag duft af humle og frugt. Der var en svag sødme og bittehed og ingen eftersmag, et meget roligt kulsyreindhold og næsten ingen fylde og vi kunne ikke smage eller dufte noget af det som der står beskrevet på div. netsider, og her står faktisk det samme så mon ikke det er salgs teknik fra bryggeriet side? Den var generelt kedelig

TS gav den 4

KN gav den 4

KB gav den 3 med pil ned

En pose lakrids Polet ville smage godt til denne øl og prisen taget i betragtning så er den alt for dyr.

Bedømt d. 19-08 2011

http://www.chimay.com

http://www.chimay.com

Chimay laves i 3 forskellige udgaver; Rød, Blå og Triple (Gul) og vi har haft æren at smage to af disse, nemlig den blå og den gule (Triple)

Chimay Triple har en alkohol procent på 8% og har hvidt til gulligt, tæt og moderat mængde og ikke holdbart skum. Selve øllen er næsten meget uklar og har en del bundfald og en flot gylden farve og en kraftig duft af blomst, som snyder dig, da det er ved et ekstra nærmere snus, humle og frugt og der kan nemmes lidt rosin duft. ( Jeg/Vi har altid svært ved at skelne mellem humle eller blomst når der er meget frugt i) Den er meget sød og har næsten ingen bitterhed og meget lidt eftersmag som holder nogen tid. Den er rolig i sin kulsyre og har en pæn fylde, hvilket er herligt for en øl og ikke som mange "billige konsum" øl der bare smager surt og fyldt med kulsyre.

TS gav den 4

KN gav den 5

KB gav den 3 med pil op

Den vil som en Trappist øl egne sig godt til et ostebord, smørrebrød og andesteg (Trappist findes også som oste)

Bedømt d. 19-08 2011

http://www.chimay.com

http://www.chimay.com

Chimay Blå/Bleu holder sig på ren 9% og har et mørkt gulligt, dejligt tæt og holdbart skum og der er masser af det, en god gang "puste-i-glasset-skum". Den er uklar, med en del bundfald og har en rødlig til brun farve og har en meget kraftig duft af humle og let frugt duft og der synes noget ristet korn til karamel duft også. Den er sød, meget sød med ingen bitterhed, hvilket er lidt synd da den godt kan virke for sød og der er næsten ingen eftersmag. Den har et meget roligt kulsyre indhold og en meget kraftig fylde.

TS gav den 5

KN gav den 6

KB gav den 4-5

Igen en regulær "osteøl"

Bedømt d. 19-08 2011

http://www.orval.be/fr/FS_fr.html

http://www.orval.be/fr/FS_fr.html

Denne Orval findes i 2 udgaver, en med en blå etiket

Orval, som som har måtte kalde sig for Trappist siden 1980, producerer to øl: den ene er Orval og har en blå etiket. Den anden, som primært brygges til munkene selv, kaldes Petite (lille) Orval eller Orval Verte pga. den grønne etiket. Petite Orval kan kun købes på klostret og hos l'Ange Gardien ved siden af klostret.

Orval har 6,2% alkohol og har rigeligt med hvidt, tæt og noget holdbar skum. Den er uklar, men har intet bundfald og har en flot gylden farve, også kaldet blond i nogen kredse. Den har en kraftig og kompleks duft af både frugt (Appelsin?) og humle og næsten, hvis ingen kornsmag. Sødme og bitterheden klæder hindanden og er hverken for kraftig eller svag. Den holder nogen eftersmag som kan minde lidt om "bitter-olie", altså så´en lidt som en belægning, men ikke ubehageligt. Den har et roligt kulsyreindhold og let fylde

TS gav 4

KN gav 5

KB gav 4 med pil ned

Et oste/frugt bord ville denne øl egne sig godt til.

Bedømt d. 19-08 2011

 
Panel title

© 2018 gambrinus

Antal besøg: 96477

Lav en gratis hjemmeside på Freewebsite-service.com

Editing

-0,78971004486084sekunder