Det moderne gennembrud - Jens vejmand
 • 4ec9fb2f8678b21112011.jpgJens Vejmand af Jeppe Aakjær 
 • Hvem sidder der bag Skjærmen med Klude om sin Haand, med Læderlap for Øjet og om sin Sko et Baand? Det er saamænd Jens Vejmand, der af sin sure Nød med Ham’ren må forvandle de haarde Sten til Brød.
  Og vaagner du en Morgen i allerførste Gry og hører Ham’ren klinge paany, paany, paany, det er saamænd Jens Vejmand paa sine gamle Ben, som hugger vilde Gnister af morgenvaade Sten.
  Og ager du til Staden bag Bondens fede Spand, og møder du en Olding, hvis Øjne staar i Vand - det er saamænd Jens Vejmand med Halm om Ben og Knæ, der næppe ved at finde mod Frosten mer et Læ.
  Og vender du tilbage i Byger og i Blæst, mens Aftenstjærnen skjælver af Kulde i Sydvest, og klinger Hammerslaget bag Vognen ganske nær - det er saamænd Jens Vejmand, som endnu sidder der.
  Saa jævned han for andre den vanskelige Vej, men da det led mod Julen, da sagde Armen nej; det var saamænd Jens Vejmand, han tabte Ham’ren brat, de bar ham over Heden en kold Decembernat.
  Der staar paa Kirkegaarden et gammelt frønnet Bræt; det hælder slemt til Siden, og Malingen er slet. Det er saamænd Jens Vejmands. Hans Liv var fuldt af Sten, men paa hans Grav – i Døden, man gav ham aldrig en.

Analyse

Titel: Jens Vejmand.
Forfatter: Jeppe Aakjær.
Type digt: Traditionelt digt.
Lyrisk: Der er følelser i det. – F.eks. at Jens Vejmand ikke fik en grav Episk: Den fortæller hvordan folkene havde det i den tid.
Dramatisk: Han har det rigtigt dårligt.
Årstal: I år 1905.
Det hele er ens formet.
Den fortæller om den måde man levede på da man var vejmand.
Tid: 1832-1901
Sted: I en landsby.
Miljøkarakteristik: Fattigdom/Underklassesmiljø.
Personkarakteristik: Jens Vejmand, fattig, gammel, vejmand, slidt, kedelig, holder ikke af sit arbejde, slidt. – VORES opfattelse af personen er at han dør snart.
Det er en ydre fortæller.
Det handler allermest om hvordan vejmænd havde det.
Fattigdom.
Medlidenhed.

Menneskeudnyttelse.
Sørgeligt digt.

Det sætter i gang med noget med menneskeudnyttelse, og hvor man fattig man egentlig kan være, man kan gøre alt ting for mad.

 
Panel title
Antal besøg: 57

Lav en gratis hjemmeside på Freewebsite-service.com

Editing

-0,37328386306763sekunder